Wiśniowe "NIC".

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ekspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki niskokaloryczny deser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni,
    2-3 łyżki cukru,
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki wiśniówki (dla dorosłych),
    Wiśnie wsypać do rondla ,posypać cukrem i podgrzewać ,aż się odmrożą.Wlać alkohol lub nie i zagęścić mąką ziemniaczaną.
    Wiśnie wyłożyć na talerzyki.

    Śnieżne kule -"NIC"

    2 szkl. mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 białka
    2-3 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowe "nic". - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśniowe 1. Białka ubić z cukrem i sokiem cytrynowym na sztywną pianę.
    Mleko zagotować z cukrem waniliowym i trzymać na małym ogniu.
    Łyżką do zupy nabierać porcje piany i wkładać do mleka. Gotować 0,5 minuty z jednej strony, delikatnie przewrócić na drugą i jeszcze chwilkę gotować. Kule wyjmować łyżką cedzakową, najlepiej małą i ostrożnie kłaść na wiśnie.

    Deser można przygotować wcześniej i podawać na zimno.
    Polecam również wersję z musem truskawkowym czy malinowym. Każda jest warta grzechu ,a w tym przypadku niskokalorycznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować