Wiśniowe ciacho z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło / margarynę wyjąć z lodówki kilka godzin przed zagniataniem .
Mąkę z proszkiem przesiać i wysypać na stolnicy , cukier, jajko i żółtka i razem zagniatać -> szybko i energicznie .
włożyć na 15/20 minut do lodówki .
Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia. Dno blachy wykleić wyrobionym ,schłodzonym ciastem .
Piekarnik nagrzać na 190 stopni, i włożyć blachę do nagrzanego piekarnika ! na 20 minut.
2.Masa wiśniowa
w tym czasie ugotować kompot z wiśni ,chyba ze ktoś ma wcześniej w swojej komórce /spiżarce zrobiony. Wiśnie wyjąć z kompotu.
Odlać 1/2 szkl. kompotu i wymieszać ją z proszkiem budyniowym, nastepnie dodać do kompotu i mieszać parę minut do zgęstnienia . Dodać póżniej owoce wiśni i wymieszać całość .
3.Pianka :
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę -> całość kilka minut ubjać
4.Kiedy nasz spód ciasta się podpiecze, piekarnika nie wyłączamy. Wylewamy na gorący kruchy spód naszą masę wiśniowa, na to pianę i pieczemy ok. 25/30 minut w 190 stopniach. Do momentu zarumienienia wierzchu pianki
Porady
Białek przed ubiciem najlepiej nie wystawiać do temp. pokojowej.. powinny być schłodzone - wręcz prosto z lodówki . Piana będzie lepiej ubita .
Komentarze