Nieskomplikowany pudding ryżowy z jagodami.Przygotowuje się go w garnku,a tym samym skraca się czas oczekiwania na kremowe niebo w gębie. Przełamanie konsytencji pokruszonymi bezami to strzał w 10.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż (biały): 100 gramów
- mleko (3,2 %): 600 mililitrów
- jagody (mrożone): 0.25 szklanki
- masło: 1 łyżka
- sok z malin (lub wiśniowy): 2 łyżki
- sól (morska): 1 szczypta
- esencja wanilowa (lub aromat waniliowy): 1 łyżeczka
- bezy (kolorowe bezy lub ciastka kokosowe/ pokruszone): 4 sztuki
Wiosenny pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z grubym dnem wlać mleko,esencję waniliową,wsypać ryż,sól,zagotować i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum.Garnek przykryć pokrywką.Gotować 15 minut ( w tym czasie należy pudding 3-4 razy przemiszać).Zdjąć z ognia,dodać masło,wymieszać,przykryć,owinąć ręcznikiem, pozostawić na 10 minut.
2.Jagody przelać ciepłą wodą,dokładnie osączyć.Pudding przełożyć do koklików,polać sokiem malinowym,posypać jagodami i pokruszonymi bezami.
Komentarze