Wiosenny gulasz z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi kroimy na ok. 1 cm kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 min. Odstawiamy na bok.
2.Cebule, ziemniaki i marchewki kroimy w kostkę. W oddzielnym garnku roztapiamy masło i podsmażamy warzywa. Najpierw wrzucamy cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy ziemniaki i marchewkę. Podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy szparagi, delikatnie mieszamy i dusimy dalej ok. 5 minut.
3.Śmietanę i mąkę mieszamy razem i zagęszczamy nasz gulasz (można dodać też trochę pokrojonego koperku). Doprawiamy pieprzem i solą. Kiedy gulasz zacznie wrzeć, delikatnie mieszając gotujemy go przez 2 minuty. Podajemy z ulubioną kaszą lub ryżem.
Komentarze