Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Pysznie i kolorowo:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    400 g mielonego mięsa wieprzowego
    1/8 żółtej papryki
    1/8 czerwonej papryki
    1/8 zielonej papryki
    160 g mrożonego kalafiora

    Składnik dodatkowy:

    3 jajka

    Składniki dodatkowe:

    1 bułka kajzerka
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    Sól,pieprz
    1 łyżka mąki
    1 łyżka oleju
    Bułka tarta do panierowania

Wiosenne kotleciki mielone z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć. Zblendować. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Także zblendować.
  • papryki pokroić drobno i dodać kalafior i bułkę zblendowaną 2. Papryki sprawić i drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać zblendowaną bułkę i bułkę, wymieszać.
  • 3. Do miski przełożyć mięso, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Gdy masa jest zbyt luźna dodać mąkę i wymieszać. Uformować kotlety i położyć na bułce tartej.
  • 4. Szklanką delikatnie nacisnąć na kotlet i posypać bułką tartą. Zrumienić kotlety na oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • na kotlet nałożyć żółtko z białkiem 5. Delikatnie wbić żółtko z małą ilością białka ( resztę można zamrozić do bezy). Piec w 200 st około 20-25 minut. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy