Wiosenna ze szparagami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna zupka z młodą kapustką i szparagami w roli głównej

Składniki:

  • - 2-3 żeberka wieprzowe
    - 1 mała główka młodej kapusty
    - 6 ziemniaków
    - 2 marchewki
    - pietruszka
    - 5 zielonych szparagów
    - 2 łodygi selera naciowego
    - 2 pory ( tylko białe części)
    - kiełki rzodkiewki
    - sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe

Wiosenna ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno siekamy, ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę . Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pory kroimy w cienkie półplasterki, szparagi i seler obieramy i tniemy w plasterki. Wszystkie warzywa oprócz kapusty wsypujemy do garnka , dodajemy ziele i listki. dodajemy żeberka, zalewamy wodą mniej więcej 2-3 cm powyżej warzyw i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, zbieramy szumowinę i gotujemy jeszcze z 15 min. po czym dorzucamy kapustę i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy do smaku.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2015

Komentarze

Podobne przepisy