Wiosenna surówka

0 (0 ocen)

Pyszna surówka z młodych warzyw, całą zimę na nią czekam.

Składniki:


  • 0,5 główki młodej kapusty pekińskiej
    1 mały zielony ogórek
    0,5 pęczka rzodkiewek
    1 łyżeczka koperku
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 duża szczypta cukru
    Sól i pieprz do smaku

Wiosenna surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć i poszatkować. Grubsze części odłożyć do innej surówki lub zużyć do zupy. Kapustę wrzucić do miski.

    Ogórka obrać, przekroić na pół, a następnie w cienkie plasterki.

    Jogurt grecki zmieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Wlać do warzyw i przemieszać.

    Rzodkiewki umyć, osuszyć, odciąć końce. Przekroić na pół i pokroić w plasterki. Wrzucić do miski i zamieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy