Wiosenna sałatka w jadalnym koszyczku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Podczas jednej z podroży widziałam podane w talerzykach z tortilli różnego rodzaju sałaty. To moja wiosenna wersja ze szparagami na ciepło.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 tortille
    25 dkg pieczarek
    masło
    olej
    mix sałat lub szpinak baby
    pęczek szparag
    mozzarella
    kilka pomidorków cherry
    czerwona cebula lub szalotka
    sok z cytryny
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
    otarta skórka z cytryny
    nasiona pestek dynii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka w jadalnym koszyczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortille umieść w formie na babkę i zapiecz w piekarniku 180 stopni ok 5-10 minut. Ja najpierw lekko zwilżam wodą tortillę, kładąc na nią nasączony wodą ręczniczek papierowy, żeby podczas wkładania do formy nie popękała - jest bardziej plastyczna.
    Szparagi umyj, przetnij na 3 równe części i gotuj w osolonym wrzątku ok 3 minut. Pieczarki umyj, przekrój na ćwiartki i zacznij rumienić na maśle z olejem, posól i posyp pieprzem.
    Do misy wsyp szpinak lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w krążki, odcedzone szparagi, pieczarki, porwaną mozazarellę. Całość wymieszaj i napełniaj miseczki tortilli. Z oliwy z oliwek , soku z cytryny i skórki zrób sos winegret. Posól go i popieprz. Podawaj w osobnym naczyniu, aby każdy mógł polać sobie bezpośrednio przed jedzeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować