Pyszne i szybkie ciasto z sezonowymi owocami ! Idealne na osłodę dnia :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI:
2 jajka
50 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
50 g masła
100 g białego sera
100 g dżemu
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
250 g mąki krupczatki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wilgotne ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WILGOTNE CIASTO JAGODOWE
SKŁADNIKI:
2 jajka
50 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
50 g masła
100 g białego sera
100 g dżemu
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
250 g mąki krupczatki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać do niej roztopione masło, biały ser, dżem, skórkę z cytryny, imbir i dokładnie wymieszać.
2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając.
3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min.
5. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia w formie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze