Wigilijny barszcz z uszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecamy, nie tylko od święta.

  • 60 min

Składniki:

  • · 1 kg buraków
    · 1,2 l wody
    · 1 łyżeczka cukru
    · 4 ząbki czosnku
    · liść laurowy
    · 4 łyżki kminku
    · kilka ziaren ziela angielskiego
    · 125 ml kwasu z ogórków kiszonych
    · 1 kwaśne jabłko
    · cukier
    · sól, pieprz

    Farsz:
    · 100 grzybów suszonych
    · 1 duża cebula
    · 2 łyżki masła

    Ciasto:
    · 500 g mąki
    · 250 ml gorącej wody
    · 1 łyżka masła

Wigilijny barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).

    Następnie przecedzamy, zagotowujemy razem z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki, do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

    Grzyby moczymy w mleku, następnie odcedzamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Mielimy.
    Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, ugniatamy na gładko. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 5 cm kółka. Na każde układamy farsz, zlepiamy, narożniki zlepiamy ze sobą. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy razem z barszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy