Wigilijne naleśniki z makiem

4.5 (200 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne naleśniki :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 6 naleśników:
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    3 łyżki suchego maku
    Około ¾ szklanki płynu: mleko i woda mineralna gazowana
    Szczypta soli
    16 gram, cukru waniliowego lub domowego
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    Składniki farszu:
    kilka łyżek gotowej masy makowej z puszki lub domowej
    1 łyżka mascarpone
    1łyżka miodu
    1 łyżka amaretto lub 2-3 krople aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Wigilijne naleśniki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, mak, sól, wanilię, wbić jajka, wlać olej i energicznie mieszając dolewać płyn, tyle, aby masa była lejąca.
    Usmażyć naleśniki.
    Połączyć masę makową z mascarpone i miodem, dodać amaretto lub aromat.
    Na każdy naleśnik nakładać po pełnej łyżce masy makowej i zwijać. Obsmażyć z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować