Wiewióreczka

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Ciasto marchewkowe przełożone rozpływającym się w ustach, delikatnym kremem budyniowym.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki drobno startej marchewki, 2 szklanki mąki, 3 jaja, szklanka cukru, 0.5 szklanki oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyż proszku do pieczenia, 1 łyż cynamonu,
    Krem:
    kostka masła/margaryny, 2 łyżki cukru, duży budyń, 2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Wiewióreczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka. Do masy dodać olej i cynamon, następnie dodać marchewkę i wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i sodą. Piec na złoty kolor około 45 minut. Ciasto wystudzić i przekroić na połowę.
    Krem: Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, tak, aby był gęsty i wystudzić. Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać budyń. Masa ma mieć kremową konsystencję. Przełozyc ciasto kremem i schłodzić. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować