Wieprzowy pasztet z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę gotujemy w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem około 45minut . Odstawiamy do ostygnięcia .
Medaliony podsmażamy na oleju , dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę dusimy około 10 minut po czym dodajemy do tego pokrojoną wcześniej ugotowaną łopatkę . Dusimy jeszcze kolejne 10 minut możemy troche podlać tą wodą co wczesniej gotowała sie łopatka ( jak zrobiłą się galareta wystarczy troche podgrzać )
Gdy duszone mięsko ostygnie wszystko miksujemy .
Dodajemy drobno pokrojony surowy boczek w kostkę i 3 żółtka , oraz przyprawy (do pasztetu. czosnek wyciśnięty przez praskę , majeranek i sól , pieprz ziołowy ).
Białka ubijamy i dodajemy do masy na samym końcu lekko mieszając szpatułką .
Taką masę umieszczamy w formię do pasztetu obsypanej bułką .
Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach
Komentarze