Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

4.48 (200 ocen)

Tak przygotowana wieprzowina jest miła odmianą dla tradycyjnych schabowych czy bitek. słodko-kwasny sos nadaje temu daniu azjatycki posmak.

Składniki:

  • 400-500g wieprzowiny ( schab, szynka lub łopatka )
    2 papryki – czerwona i zółta
    3 cebule
    pół puszki kukurydzy
    1 - 2 szklanka bulionu
    pół szklanki ketchupu
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
    sos sojowy
    chilli lub ostra papryka
    curry
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub grubą kostke. Opruszyć solą, pieprzem i polać odrobina sosu sojowego. Odstawić na minimum 20 min do lodówki.
  • 2. Mięso podsmażyc na oleju z obu stron, podlać połową bulionu i dusić do miekkości.
  • 3. Cebule obrać, pokroić w kostke lub w piórka w zależnosci od preferencji. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroic w kostke. Kukurydze odsaczyć na sitku.
  • 4. Na oleju podsamażyc cebulę, dodac papryke i podlać pozostałym bulionem, chwile poddusic. Dodać ketchup, ocet winny i przyprawy wg gustu.
  • 5. Do powstałego sosu dodać mieso i kukurydzę, całość zagotować.
  • 6. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem . Całość posypać sezamem.

Porady

Mieso najlepiej zostawić w marynacie na całą noc. Jeśli mamy gotowy, domowy sos słodko-kwasny danie będzie jeszcze szybsze w przygotowaniu. Warto skorzystać z przepisu - http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-slodko-kwasny-87

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Schab Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować