Wieprzowina po chińsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie i rewelacyjne danie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
    kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    czerwona papryka
    1/4 cebuli
    marchewka
    mały por
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki chili
    łyżeczka mielonego imbiru
    2 łyżki oleju
    6 łyżek octu ryżowego
    6 łyżek wody
    10 łyżek sosu sojowego
    6 łyżek cukru
    200 g ryżu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wieprzowina po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z polędwiczki usuwamy białą błonę i kroimy ją na cienkie paseczki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej.
    2. Kroimy warzywa: cebulę i paprykę w kostkę, marchew w cienkie słupki, a pora w półksiężyce.
    3. W miseczce mieszkamy składniki na sos: sos ocet ryżowy, wodę, cukier i sos sojowy.
    4. W wysokiej patelki na rozgrzanej 1 łyżce oleju smażymy warzywa z dodatkiem chili i imbiru około 5 minut. Po usmażeniu przekładamy ja na talerz.
    5. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Po tym czasie dodajemy do niej warzywa i wlewamy przygotowany sos.
    6. Gotowe danie podajemy z ryżem.

Porady

Gdy sos będzie zbyt rzadki można dodać troszkę mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ocet Papryka Por Ryż Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować