Wieprzowina po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z polędwiczki usuwamy białą błonę i kroimy ją na cienkie paseczki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej.
2. Kroimy warzywa: cebulę i paprykę w kostkę, marchew w cienkie słupki, a pora w półksiężyce.
3. W miseczce mieszkamy składniki na sos: sos ocet ryżowy, wodę, cukier i sos sojowy.
4. W wysokiej patelki na rozgrzanej 1 łyżce oleju smażymy warzywa z dodatkiem chili i imbiru około 5 minut. Po usmażeniu przekładamy ja na talerz.
5. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Po tym czasie dodajemy do niej warzywa i wlewamy przygotowany sos.
6. Gotowe danie podajemy z ryżem.
Porady
Gdy sos będzie zbyt rzadki można dodać troszkę mąki ziemniaczanej.
Komentarze