Wieniec jabłkowy

0 (0 ocen)

Wieniec można zrobić z jabłkami, a także z innymi owocami, masą makową lub masą orzechową.

Składniki:

  • 250 ml mleka
    50 dag mąki
    10 dag margaryny
    1 i 1/2 łyżeczka soli
    3 jajka
    płatki migdałowe
    4 duże jabłka
    cynamon
    1 łyzka cukru
    30 g drożdży

Wieniec jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gjiqop 1. Mleko podgrzać. W misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru pudru, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Potem połączyć z resztą mąki, cukru pudru, solą, 2 jajkami. Wlać rozpuszczona margarynę.
    Wyrobić ciasto i zostawić na ok.30 min do wyrośnięcia.
  • image-1y8jc4v 2. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości ok. 1cm. Ułożyć starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.
  • image-0ibk6vk 3. Zwinąć ciasto jak roladę. Potem połączyć końce tworząc wieniec. Przełożyć na papier do pieczenia.
  • image-14nohvq 4. Zrobić nacięcia na brzegach wieńca.
  • image-0io4fv7 5. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy