Wieniec jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać. W misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru pudru, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Potem połączyć z resztą mąki, cukru pudru, solą, 2 jajkami. Wlać rozpuszczona margarynę.
Wyrobić ciasto i zostawić na ok.30 min do wyrośnięcia.
2.Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości ok. 1cm. Ułożyć starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.
3.Zwinąć ciasto jak roladę. Potem połączyć końce tworząc wieniec. Przełożyć na papier do pieczenia.
4.Zrobić nacięcia na brzegach wieńca.
5.Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 20 min.
Komentarze