Wieniec drożdżowy z żurawiną

0 (0 ocen)

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe o wytrawnym i lekko słodkawym smaku.Idealnie pasuje na słodko z ulubionym dżemem lub wytrawnie z jakimś smakowitym mięsiwem.W zasadzie ciasto robi się "prawie" samo, także zachęcam do przygotowania! ;)

Składniki:

  • 175ml letniego mleka
    300g mąki
    10g świeżych drożdży lub 5g suchych
    30g roztopionego masła
    łyżka cukru
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    25g mielonych migdałów
    50g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieniec drożdżowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić.
    Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
    Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka.
    Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  •  Wieniec drożdżowy z żurawiną 2. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy mlekiem i posypujemy pokrojoną żurawiną i migdałami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon. Następnie kroimy go na pół. Dwa końce zawijamy wokół siebie, tak by żurawina była na wierzchu. Formujemy wianuszek.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Migdały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować