Wieniec drożdżowy z owocami

0 (0 ocen)

Delikatne ciasto z pysznymi owocami wspaniale komponowało się z białą kawką :) Ciężko było się powstrzymać od podjadania kolejnych kawałków ;)

Składniki:


  • 260 g mąki tortowej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    miseczka mrożonych owoców ( u mnie truskawki, maliny i jagody)
    łyżeczka cukru perlistego

Wieniec drożdżowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Następnie je rozwałkowujemy na spory prostokąt.

    Owoce miksujemy i rozsmarowujemy na cieście.

    Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół.
  • Wieniec drożdżowy z owocami 3. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec.

    Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Posypujemy cukrem perlistym.

    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy