500 g mąki pszennej ( ok. 3 szklanki )
35 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
70 g masła
skórka z cytryny ( lub aromat cytrynowy)
Dodatkowo:
żółtko
cukier puder
700-800 g masy makowej
Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Masło topimy.
Do 470 g mąki dodajemy startą skórkę ( cytrynę wcześniej należy sparzyć ) , cukier, zaczyn i jajka, zaczynamy wyrabiać gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy tłuszcz i wyrabiamy 10 minut.
Odstawiamy na 40-60 minut, w zależności od temp. pomieszczenia do wyrośnięcia.
Gotowe podsypujemy resztą mąki wałkujemy – 25×50 cm i nakładamy farsz. Zwijamy w roladę.
.
2.Przekładamy na blachę,sklejamy końce , formując wieniec i nacinamy co 8-10 cm , do połowy wieńca.
Ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w 170 stopniach 25 minut.
Ciepłe pudrujemy lub lukrujemy
Komentarze