Wieniec drożdżowy z czekoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Ciasto drożdżowe to moje ulubione ciasto

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO
    maka tortowa 50 dkg
    masło 5 dkg
    drożdże świeże 3 dkg
    syrop klonowy 3 łyżki
    mleko letnie 300 mililitrów
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    skórka pomarańczowa 3 łyżki
    NADZIENIE
    cukier trzcinowy 1 łyżka
    czekolada gorzka 5 dkg
    czekolada biała 5 dkg
    migdały płatki 5 dkg
    POLEWA
    powidła morelowe 3 łyżki
    cukier puder 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wieniec drożdżowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło , wymieszać z mąką.
    2 Dodać rozkruszone drożdże i resztę składników ciasta, wymieszać. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść elastyczne ciasto.
    Przełożyć ciasto do miski, nakryć ściereczką , odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
    3. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokąt grubości około pół centymetra.
    Ciasto posypać cukrem, rozdrobnioną czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową, zwinąć roladę.
    4. Rozciąć roladę rozpoczynając od środka w jedną i drugą stronę, zostawiając na środku 3 cm, kawałek w całości.
    Zapleć każdą część, tak żeby przecięta strona, była na wierzchu.
    5. Skleić końce ciasta i utworzyć wieniec. Ułożyć w formie , przykryć ściereczką, odstawić do na 20 minut do wyrośnięcia.
    Przed pieczeniem posmarować mlekiem, piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
    6. Powidła rozprowadzić łyżką gorącej wody, dodać cukier puder, wymieszać, posmarować gorące ciasto. Wystudzić.
    SMACZNEGO!!!!!
  • 2. Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło , wymieszać.
  • 3. Dodać rozkruszone drożdże i resztę składników, wymieszać. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść elastyczne ciasto.
    Przełożyć ciasto do miski, nakryć ściereczką , odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
  • image-1kmx0c0 4. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokąt grubości około pół centymetra.
    Ciasto posypać cukrem, rozdrobnioną czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową, zwinąć roladę.
  • image-0fcnelv 5. Rozciąć roladę rozpoczynając od środka w jedną i drugą stronę, zostawiając na środku 3 cm kawałek w całości.
    Zapleć każdą część, tak żeby przecięta strona, była na wierzchu.
  • image-14goqfy 6. Skleić końce ciasta, utworzyć wieniec. Ułożyć w formie , przykryć ściereczką, odstawić do na 20 minut do wyrośnięcia.
    Przed pieczeniem posmarować mlekiem, piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
  • image-1ptltmc 7. Powidła rozprowadzić łyżką gorącej wody, dodać cukier puder, wymieszać, posmarować gorące ciasto. Wystudzić.
    SMACZNEGO!!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować