Wielkanocny żurek z pulpecikami

0 (0 ocen)

Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam pulpeciki.

Składniki:

  • Żurek:
    marchewka
    seler lub pietruszka
    cebula
    1/2 litra zakwasu na żurek
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 ziarna jałowca
    140 ml śmietany kremówki
    majeranek
    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna do smaku

    Pulpety:
    350 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
    1 duże jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz
    cebula
    olej

    120 g boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pulpety

Wielkanocny żurek z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Do mięsa,dodać jajko,bułkę i
    zeszkloną cebulę.Wyrobić i doprawić do smaku.Uformować małe
    pulpeciki.
  • 2. Zagotować około 1,5 litra wody dodać marchewkę i seler starte na tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z liściem
    laurowym,zielem angielskim i jałowcem. Doprawić do smaku
    solą,pieprzem,przyprawa uniwersalna. Wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut.
  • 3. Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko
  • 4. Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz roztarty majeranek.Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
  • 5. Żurek zabielić śmietaną,zagotować. Dodać boczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować