Ten tort ozdobi w tym roku niejeden Wielkanocny stół. Jestem pewna, że mimo, że przygotowany z marchewki przypadnie do gustu również najmłodszym.
1 godz. 10 min
Składniki:
na ciasto:
300 g drobno startej marchwi
100 g ananasa
40 g migdałów w płatkach
70 g wiórków kokosowych
300 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
200 g cukru
225 ml oleju roślinnego
sok z 1 pomarańczy
krem:
270 g serka śmietankowego ( 23,5 g tłuszczu/ 100g)
135 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
barwniki spożywcze
dodatkowo:
wiórki kokosowe (ok. 200 g)
1 kuleczka kokosowa
masa cukrowa
różowy barwnik
motylki cukrowe
ciastka kakaowe
2.W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sodę, proszek, przyprawę piernikową i cynamon.
3.W kolejnym naczyniu ubijamy na puszystą pianę jaja, dodając stopniowo cukier i olej. Następnie dodajemy mieszankę z mąką i marchewkę. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
4.Ciasto wlewamy do formy (ja użyłam pół kuli, ale możemy upiec wysoki prostokąt i wyciąć półkulę po upieczeniu) grubo wysmarowanej masłem.
5.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
6.Przygotowujemy krem: serek, cukier puder i masło miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach.
Kremem smarujemy półkulę z ciasta i obsypujemy ją obficie wiórkami kokosowymi.
7.Następnie zajączka dekorujemy łapkami wykonanymi z masy cukrowej a z kokosowej kuleczki robimy ogonek.
Komentarze