Wielkanocny koszyczek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Koszyczek który będzie się pięknie prezentował na wielkanocnym stole.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • mąka pszenna 1 kg
    jajka 2
    mleko 3,2% 500 ml
    olej 1/3 szklanki
    cukier kryształ 1/2 szklanki
    cukier 1 łyżka
    drożdże 100 g
    cukier waniliowy 1 opakowanie

Wielkanocny koszyczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Mleko i pół szklanki cukru podgrzać drożdże i mleko . Na koniec wsypać cukier waniliowy i dodać olej. Wszystko dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  • krok 2 2. Po tym czasie z ciasta robimy warkocz i formujemy z niego koszyk.
  • krok 3 3. Osobno formujemy ucho koszyka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy obydwa elementy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu ucho ze spodem koszyczka łączymy wykałaczkami . Wtedy koszyczek będzie mocno się trzymał.

Komentarze

Podobne przepisy