Do świąt już niedaleko trzeba więc zacząć przygotowania. Zamiast wyrzucać skorupki jajek spróbujmy je wykorzystać.Moja tegoroczna propozycja to jajka galaretki. Galaretki mogą być wytrawne lub słodki
Wielkanocny akcent--jajko galaretka--pisanka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na spodzie jajka zrobić delikatnie otwór mniej więcej1,5x1,5cm. Otwór robimy małym nożykiem np. jarzyniakiem. Możemy sobie pomóc małymi ostrymi nożyczkami czy też małą pincetą.
Wylać białko z żółtkiem i wykorzystać do innych celów np. jajecznicy, omleta czy też panierowania kotletów schabowych.
Skorupkę wypłukać i osuszyć.
Przygotować "wsad": zielony groszek, marchewkę, małe kosteczki szynki gotowanej, lub inny zestaw: ugotowany dorsz, kukurydza ,ananas.
Możemy również dekoracyjnie ozdobić nasze jajeczko np. listkiem pietruszki.
W tym celu 1 łyżeczkę przygotowanej galaretki wlewamy do „wydmuszki”, obracamy skorupką i rozprowadzamy równomiernie po ściance, przyklejamy listek pietruszki i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Następnie umieścić pozostałe składniki w skorupce i zalać bulionem warzywnym z żelatyną.
Nie muszę już pisać, że uroda naszej "pisanki" zależy od talentu artysty.
Pisankę na słodko, wypełniamy owocami i zalewamy galaretką owocową.
Po całkowitym stężeniu, naszą galaretkę obieramy, tak jak ugotowane jajko na twardo.
Miłej zabawy!
Komentarze