Wielkanocne wypieki - mazurek
Jeśli chodzi o świąteczne wypieki, mazurek wielkanocny to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast pieczonych na tę okazję w Polsce. Nie jest to, jak wielu się wydaje, jedynie kruche ciasto z oszałamiająco słodkim wierzchem.
Mazurki dawniej przygotowywało się na waflach, andrutach i opłatkach. Są też mazurki biszkoptowe, drożdżowe i oczywiście te najpopularniejsze obecnie, na kruchym spodzie. Mazurkiem kiedyś nazywało się słodką masę wyłożoną na opłatek lub wafel. A co powinno pojawić się na wierzchu mazurka? To, co zawsze cechuje ciasta na Wielkanoc - przede wszystkim bakalie – migdały, orzechy, suszone owoce – na przykład mazurek cygański z rodzynkami i migdałami czy królewski z figami, rodzynkami, skórką pomarańczową, migdałami i przyprawami. Często też pojawiała się beza, czyli ubite z cukrem i migdałami białko, mak czy masa przygotowana ze startych pomarańczy i cytryn. Ćwierczakiewiczowa w jednej ze swoich książek mazurkiem „najlepszym jaki być może” nazywa mazurek z masą serową na wierzchu.
Zobacz przepisy na wielkanocne wypieki - najsmaczniejsze mazurki:
Mazurek orzechowy | Mazurek pomarańczowy | Mazurek różany |
Mazurek lawendowy | Mazurek śliwka w czekoladzie | Mazurek kajmakowy |
Wielkanocne wypieki - babka
Baba, szczególnie drożdżowa, to kolejny obowiązkowy wypiek w wielu polskich domach, jeśli chodzi o ciasto na Wielkanoc. Często z dodatkiem rodzynek i udekorowana z wierzchu lukrem. Drożdżowe baby to tradycja nie tylko polska, warto zwrócić też uwagę na baby wielkanocne z innych krajów. Kulicz to babka pieczona u naszych wschodnich sąsiadów, szczególnie w Rosji. Ciasto przygotowuje się na kilka dni przed Wielkanocą, a specjalna procedura przygotowania ciasta zapewnia, że takie wielkanocne wypieki długo pozostają świeże. Wyrośnięte ciasto przekłada się do specjalnych wysokich form o małej średnicy dna, dzięki czemu powstają wysokie baby o charakterystycznym wyglądzie. Kulicz to niesamowicie delikatna, puszysta baba. Do ciasta dodawane są rodzynki, migdały czy skórka pomarańczowa, a upieczone polewa się lukrem.
W innych krajach też pojawiaja się wielkanocne wypieki w postaci bab i babek. Włosi, którzy podczas Bożego Narodzenia cieszą się smakiem słynnego panettone, na Wielkanoc również wypiekają drożdżowe baby - la colomba pasquale. Jak wskazuje nazwa to drożdżówka pieczona w formie o kształcie gołębia. Do ciasta dodaje się likier migdałowy, bakalie, pojawiają się też wersje przekładane kremem i innymi dodatkami. Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, a jego tajemnica tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Na szczęście Polacy nie gęsi i swoje baby jako Wielkanocne wypieki też mają!
Zobacz przepisy na wielkanocne wypieki - puszyste baby:
Staropolska baba parzona | Babka drożdżowa z rodzynkami | Kulicz - rosyjska baba |
Babka na oleju | Babka majonezowa | Babka z ajerkoniakiem i krówkami |
Zobacz więcej pomysłów na Wielkanoc
Komentarze