Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jajko to nieodłączny element Wielkanocny. Jest największym symbolem i bohaterem nadchodzących świąt. A co powiecie na jajko w wersji na słodko? Tak, to możliwe! Zapraszam Was na wspaniałe tartaletki, które wizualnie świetnie odgrywają rolę jajka. Czekoladowy, delikatny i niezwykle kruchy spód po brzegi wypełniony lekkim kremem, cudownie pachnącym wanilią, w którym zatopiona jest słodka i soczysta brzoskwinia. Pistacje pełnią tu rolę szczypiorku i nadają niezwykłej chrupkości. Deser pięknie się prezentuje i wyjątkowo smakuje. Idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Gorąco Wam polecam!

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto

    370 g mąki pszennej
    170 g masła
    45 g cukru pudru
    30 g smalcu
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany *
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem waniliowy

    350 ml śmietany kremówki
    250 g naturalnego serka kremowego **
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej ***

    Dodatkowo

    6 połówek brzoskwiń w syropie
    2 łyżki posiekanych pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Wielkanocne tartaletki „słodkie jajko” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    370 g mąki pszennej
    170 g masła
    45 g cukru pudru
    30 g smalcu
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany *
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem waniliowy

    350 ml śmietany kremówki
    250 g naturalnego serka kremowego **
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej ***

    Dodatkowo

    6 połówek brzoskwiń w syropie
    2 łyżki posiekanych pistacji
  • 2. Krem waniliowy

    Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy serek oraz cukier puder i mieszamy do połączenia się składników.
    Każdą tartę wypełniamy przygotowanym kremem. Brzoskwinie odsączamy z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połówki brzoskwiń układamy na środku każdej tarty. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.
    Smacznego!

    Odnośniki

    * jeśli ciasto pod koniec zagniatania będzie zbyt twarde, można dodać jeszcze łyżkę śmietany
    ** użyłam serka philadelphia
    *** można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować