Wielkanocne królisie - ciasteczkowe lody na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmrażamy biszkopt, kruszymy i rozdrabniamy blenderem. Użyłam mrożonych resztek biszkoptu , które zostały mi po pieczeniu tortu. Jeśli nie mamy takich - pieczemy biszkopt kakaowy z 3 jajek z ulubionego przepisu,
2.Przekładamy biszkopt do miski i dodajemy nutellę, serek i masło orzechowe. Wyrabiamy ręką do połączenia składników. Gdy mamy za suche ciasto dodajemy wiecej serka mascarpone a gdy jest za mokre wiecej wiórków biszkotowych.
4.Rozpuszczamy ok 4 kosteczki czekolady w mikrofali. Zanurzamy w niej czubek drewnianego patyczka do lodów i wciskamy w lody. Wkładamy do zamrażarki na 10 minut,
5.Przygotowujemy polewę czekoladową - rozpuszczamy resztę czekolady w mikrofali do płynnej konsystencji co jakiś czas mieszając.
6.Oblewamy schłodzone lody czekoladą, trzymamy za patyczek i łyżeczką polewamy z obu stron. Czekamy , aż czekolada lekko stężeje i odkładamy lody na tackę. Chłodzimy w lodówce.
7.Przygotowujemy ozdoby z masy cukrowej : wałkujemy białą masę i wycinamy nożykiem kształt uszek, możemy wspomóc się odpowiednią foremką ale niejest to konieczne. Formujemy pyszczki kroliczków i przyklejamy resztką rozpuszczonej czekolady, która zostanie nam po oblaniu lizaczków. Barwimy resztę masy cukrowej na pastelowe kolorki i wykonujemy z niej środki uszów, kokardki, noski, kwiatuszki. Przyklejamy na czekoladę. Pisakiem spożywczym malujemy oczka. Część lizaków możemy udekorować zabarwioną czekoladą oraz posypką. Trzymamy w lodówce do 3 dni. Smacznego!
Porady
Jesli nie posiadamy pisaka spożywczego , możemy użyc rozpuszczonej ciemnej czekolady do narysowania oczek.
Komentarze