Wielkanocne królisie - ciasteczkowe lody na patyku

4.5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna wielkanocna słodycz - czekoladowe małe co nieco cieszy oko każdego!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 180 g biszkoptu kakaowego (może być mrożony )
    2 duże łyżki nutelli
    2 łyżki serka mascarpone
    1 łyżka masła orzechowego

    250 g białej czekolady
    100 g masy cukrowej białej
    kolorowe barwniki spożywcze
    czarny pisak spożywczy
    kolorowa posypka maczek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wielkanocne królisie - ciasteczkowe lody na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmrażamy biszkopt, kruszymy i rozdrabniamy blenderem. Użyłam mrożonych resztek biszkoptu , które zostały mi po pieczeniu tortu. Jeśli nie mamy takich - pieczemy biszkopt kakaowy z 3 jajek z ulubionego przepisu,
  • 2. Przekładamy biszkopt do miski i dodajemy nutellę, serek i masło orzechowe. Wyrabiamy ręką do połączenia składników. Gdy mamy za suche ciasto dodajemy wiecej serka mascarpone a gdy jest za mokre wiecej wiórków biszkotowych.
  • 3. Z ciasta formujemy owalne spłaszczone kształty lodów.
  • 4. Rozpuszczamy ok 4 kosteczki czekolady w mikrofali. Zanurzamy w niej czubek drewnianego patyczka do lodów i wciskamy w lody. Wkładamy do zamrażarki na 10 minut,
  • 5. Przygotowujemy polewę czekoladową - rozpuszczamy resztę czekolady w mikrofali do płynnej konsystencji co jakiś czas mieszając.
  • 6. Oblewamy schłodzone lody czekoladą, trzymamy za patyczek i łyżeczką polewamy z obu stron. Czekamy , aż czekolada lekko stężeje i odkładamy lody na tackę. Chłodzimy w lodówce.
  • 7. Przygotowujemy ozdoby z masy cukrowej : wałkujemy białą masę i wycinamy nożykiem kształt uszek, możemy wspomóc się odpowiednią foremką ale niejest to konieczne. Formujemy pyszczki kroliczków i przyklejamy resztką rozpuszczonej czekolady, która zostanie nam po oblaniu lizaczków. Barwimy resztę masy cukrowej na pastelowe kolorki i wykonujemy z niej środki uszów, kokardki, noski, kwiatuszki. Przyklejamy na czekoladę. Pisakiem spożywczym malujemy oczka. Część lizaków możemy udekorować zabarwioną czekoladą oraz posypką. Trzymamy w lodówce do 3 dni. Smacznego!

Porady

Jesli nie posiadamy pisaka spożywczego , możemy użyc rozpuszczonej ciemnej czekolady do narysowania oczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować