Wielkanocne ciasteczka z konfiturą

0 (0 ocen)

Miły prezent na "Zajączka" :)

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru pudru
    100 g zimnego masła lub margaryny
    1 żółtko
    szczypta soli
    gęsta konfitura do przełożenia (ja użyłam mirabelkowej)

Wielkanocne ciasteczka z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (lub dwóch) na oprószonym mąką blacie. Wykrawamy pełne ciastka, a w połowie z nich wykrawamy okienka. Przekładamy delikatnie na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 10 - 15 minut.
    Studzimy na kratce. Następnie przekładamy konfiturą. Na środek pełnego ciastka nakładamy ok. 1/3 łyżeczki konfitury i przykrywamy ciastkiem z okienkiem, delikatnie dociskając.
    Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy