Święconka to pokarmy, które w tradycji chrześcijańskiej są świecone w kościołach w Wielką Sobotę, czyli dzień przed Wielkanocą. Zwyczaj ten w Polsce jest powszechnie znany. Kiedyś to księża odwiedzali dwory szlacheckie i świecili pokarm, zajmowało to jednak tak dużo czasu, że postanowiono zmienić tę tradycję. Obecnie w koszyczek wielkanocny wkłada się symboliczną ilość pokarmów, ale jeszcze między I a II wojną światową do kościołów przywoziło się wszystkie potrawy, które miały się znaleźć na świątecznym stole. W koszyczkach zanoszonych do kościołów w Wielką Sobotę, znajdują się m.in. chleb, wędlina, ser biały, sól, pieprz, kawałek wielkanocnego ciasta oraz cukrowy baranek.

A czy w Waszych rodzinach jest tradycja święcenia czegoś poza tradycyjnymi potrawami?

Zapraszamy do czytania innych wielkanocnych tematów.