Wielkanocna pascha

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W święta musi być na naszym stole. Jest nieco inna niż tradycyjna, ale równie pyszna.

Składniki:

  • ● 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu
    ● 5 żółtek
    ● 20 dag masła (82 proc. tłuszczu)
    ● 30 dag bakalii
    ● 1 szkl. śmietanki 30-proc.
    ● 20 dag cukru pudru

Wielkanocna pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze. Mieszając, dodajemy śmietankę (nie dopuszczamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia.
  • 2. Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło, twaróg i posiekane bakalie. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Masę wkładamy do miski lub sitka wyłożonego gazą, obciążamy deseczką i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Następnie wyjmujemy i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2013

Komentarze

Podobne przepisy