Wielkanocna babka na oleju w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna na świąteczny stół.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babka:
    9 jajek
    1 ½ szkl cukru
    1 ½ opakowania cukru waniliowego
    3 szkl mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    400ml oleju
    3 łyżki wody
    3 łyżki octu

    Polewa:
    Tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki wody
    2 łyżki mleka
    ¼ kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Wielkanocna babka na oleju w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Całe jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wlać olej, wodę i ocet i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do 2 form wysmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec w temp 160 stopni około 50 minut (termooobieg).

    Polewa:
    Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na babki.

    Babki dowolnie udekorować.

Porady

Składniki na 2 babki, formy: 25x12cm + 35x12cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować