Wiejski ser

5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak , domowym sposobem, do dzisiaj , robiony jest ser w mojej rodzinie. Kochana ciocia Tereska, do dziś , ma 2 krówki, które prowadza na pole, doi ręcznie i ma mleko, jakiego nie znajdziemy w marketach. Właśnie z takiego mleka zrobiłam ten ser. Mleko ma ok. 4% tłuszczu.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 5 litrów mleka ok. 4%
    nowa pielucha tetrowa
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Wiejski ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mleko wlewam do garnka i pozostawiam w kuchni[tam jest najcieplej]aby zsiadło, ok 2 dni. Zsiadłe mleko wstawiam na maleńki płomień i mieszam, lekko je ogrzewając. Nie można doprowadzić do tego, aby mleko się zagotowało, bo ser będzie suchy i nie smaczny. Wyłączam palnik i pozostawiam mleko na ok. 2 godziny. Zawartość garnka wylewam na pieluchę, odciskam płyn i zawiązuje ser. Pieluszkę z serem kładę do miski, na desce, przyciskam drugą deską. Na desce stawiam garnek z wodą aby płyn odciekł. Pozostawiam na noc. Rano ser wyjmuje z pieluszki. Sera mam ok. 1 kg, wszystko zależy od jakości mleka.
  • jk 2. Gdy mam 1 litr takiego zsiadłego mleka, też je ogrzewam i zawartość wylewam na sitko, gdy płyn odcieknie mam twarożek.

Porady

Z takiego sera można zrobić wspaniałe pierogi, sernik, czy inne smakołyki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (2 ocen)

ser smażony

To może cię zainteresować