WIEJSKA KASZA JĘCZMIENNA

4.5 (193 ocen)

smak tej kaszy pamiętam jeszcze z wakacji na wsi u mojej kochanej babci . Nikt nie chciał nic więcej poza ta kaszą . Wtedy nie wiedziałam co było jej sekretem ale z biegiem lat doświadczenia wiem ze to te składniki wszystkie swoje.

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    300 G kaszy jęczmiennej
    2 marchewki
    1 pietruszka korzeń
    Ćwiartka selera
    Biała część pora
    3 cebule
    5 ząbków czosnku
    300 g boczku
    3 łyżki posiekane natki pietruszki
    Przyprawa uniwersalna warzywna
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wiejska kasza jęczmienna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiejska kasza
1. WYKONANIE :
    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie jak na opakowaniu . Warzywa obieramy i myjemy . Boczek kroimy w bardzo drobna kostkę , cebulę także . Boczek ląduje na suchej patelni i smażymy aż wytopi się jego naturalny tłuszczyk dodajemy cebule i smażymy dalej . Marchew , pietruszkę korzeń i seler ścieramy na drobnych oczkach,. Czosnek przeciskamy przez praskę. Por kroimy w kosteczkę jak się da oczywiście. Włoszczyzna ląduje na patelni przesmażamy wszystko razem na sam koniec dodajemy czosnek i posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowaną odcedzoną kaszę . Dokładnie wszystkie składniki mieszamy razem z przyprawą uniwersalna którą dodajemy wg uznania . Gotową kaszę podajemy z ulubionym mięsem , bądź jako samodzielne danie bo smakuje wybornie.

Porady

na sam koniec podgrzewania można dodać łyżkę masła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować