Wesołe kruche ciasteczka z budyniem

0 (0 ocen)

Pyszne, bardzo kruche uśmiechnięte ciasteczka z budyniem. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 405
    200 g masła lub margaryny
    100 g cukru pudru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 łyżka cukru waniliowego zmielonego na proszek
    2 żółtka
    kilka kropli aromatu śmietankowego
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli

Wesołe kruche ciasteczka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder, proszek budyniowy oraz sól i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, aromat oraz pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

    Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrywamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 st przez 15 minut.

    Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy