Pyszne, bardzo kruche uśmiechnięte ciasteczka z budyniem. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 405
200 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka cukru waniliowego zmielonego na proszek
2 żółtka
kilka kropli aromatu śmietankowego
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Wesołe kruche ciasteczka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder, proszek budyniowy oraz sól i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, aromat oraz pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrywamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 st przez 15 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.
Komentarze