Węgierskie leczo

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku. Leczo podane z kaszą gryczaną lub ryżem.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Papryka 1 szt. czerwona
    Papryka 1 szt. żółta
    Papryka 1 szt. zielona
    papryczka chili 1 szt.
    Cebula 1 szt.
    Pomidory lima 5-6 szt.
    Pieczarki 20 dag
    Kiełbasa wędzona 15 dag.
    Mięso mielone 30 dag
    czosnek 2 zęby
    jajko kurze 1 szt.

    Przyprawy:

    liść laurowy 2 szt.
    ziele angielski 4 szt.
    pieprz do smaku
    papryka słodka mielona 1 łyżka
    sól do smaku
    tłuszcz do podsmażenia papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Leczo

Węgierskie leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Węgierskie leczo. 1. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na połówki.
  • Węgierskie leczo. 2. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz ziołowy, czosnek i jajko, dobrze wyrabiamy. Z mięsa mielonego, przyprawionego robimy małe pulpeciki (kulki). Na patelni z tłuszczem podsmażamy kostki kiełbasy, po kilku minutach dodajemy pulpeciki i pieczarki , najlepsze są małe. Smażymy kilkanaście minut. Wszystkie podsmażone składniki przekładamy do garnka.
  • Węgierskie leczo. 3. Na patelni podsmażymy pokrojone papryki. Podsmażamy je około 20 minut.
  • Węgierskie leczo. 4. Papryki podsmażone dodajemy do garnka,dodajemy przyprawy i pokrojone pomidory. Dusimy około pół godziny.
  • Węgierskie leczo. 5. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną, lub po prostu z chlebem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować