Węgierski Langosz

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placki drożdżowe z patelni,pyszne i proste w przygotowaniu,można je podawać z różnymi dodatkami,skradły moje serce :-)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szt.

    500 g mąki pszennej
    3 średnie ugotowane ziemniaki (ok.200 g)
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    30 g świeżych drożdży
    350 ml mleka (+-)

    Dodatkowo:

    olej do smażenia
    śmietana lub sos czosnkowy
    może być też tarty ser
    ulubione dodatki co kto lubi
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Sosy

Węgierski langosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Langosz. 1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie,po odlaniu przecisnąć przez praskę,lub rozgnieść widelcem,pozostawić do wystygnięcia.
    Do małej miseczki wlać 100 ml ciepłego mleka,wsypać cukier i pokruszyć drożdże,wymieszać,zasypać 1 łyżką mąki.
    Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 10-15 min.aż drożdże zaczną pracować.
    Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać sól,wymieszać,wrzucić przeciśnięte przez praskę ziemniaki,wlać część mleka(ilość mleka zależy od ziemniaków jakie mamy,mi starczyło 350 ml,a może tak być,że wyjdzie 400 ml),olej oraz zaczyn,wyrobić ciasto ręcznie lub robotem,ciasto ma być elastyczne,odchodzić od ręki,misy miksera.
    Misę smarujemy olejem,wkładamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.
    Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • Langosz. 2. Po tym czasie wyjąć na blat podsypany delikatnie mąką,uformować wałek,nożem przeciąć na 6 równych kawałków,w zależności od tego jak duże chcemy uzyskać placki.
    Z każdego kawałka uformować kulę,następnie spłaszczyć i rozwałkować na gr.1-1,5 m.
    Gotowe przykryć ściereczką.
    Smażymy na rozgrzanym oleju,na średnim ogniu z obu stron na złoto.
    Smażyłam na patelni średnicy 21 cm,olej sięgał 5-6 cm w górę.
  • Langosz. 3. Gdyby podczas pieczenia w placku zaczął się robić bąbel,najlepiej przygnieść go łopatką do smażenia.
    Upieczone odkładamy na ręcznik papierowy,następnie na talerz.

Porady

Podawać z ulubionymi dodatkami,u mnie akurat z sosem czosnkowym,można ze śmietaną,jogurtem,posypane serem tartym. Placki są dość syte i duże,także spokojnie nadają się na obiad jak i kolacje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować