Węgierska zupa gulaszowa

4.5 (147 ocen)

Zupę gulaszową podaje się ciepłą, z chlebem i czerwonym winem Kadarka.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg schabu karkowego
    2 łyżki smalcu
    6 ząbków czosnku
    6 łyżek słodkiej papryki w proszku
    3 łyżki ostrej papryki w proszku
    4 pomidory
    3 upieczone papryki
    4 ziemniaki
    kminek
    sól
    wywar mięsny
    wywar z warzyw
    Zacierki:
    1 jajko
    około 4 łyżki mąki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Węgierska zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Dzień wcześniej mięso kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku.Zostawiamy mięso w marynacie na parę godzin,a najlepiej na całą noc.
  • 2. Pieczona papryka:
    Paprykę myjemy,kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion.Układamy paprykę skórka do góry na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem.Pieczemy w temperaturze 180' około 30-40 minut.Skórka papryki powinna być lekko spalona.Wyjmujemy,studzimy i obieramy ze skórki.
  • 3. Zacierki:
    Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy jajko.Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron).Jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy odrobinę wody.Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich malutkie kluseczki.Ręce dobrze jest mieć obtoczone w mące.Gotowe kluseczki kładziemy na tacy obsypanej mąką.Kiedy mamy zrobione wszystkie kluseczki delikatnie palcami obtaczamy w mące,która jest na tacy.Gotujemy kluseczki w osolonej wodzie około 1,5-2 minut w zależności od wielkości zacierek.
  • 4. Zupa:
    Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule.Dodajemy mięso,które leciutko obsmażamy.Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.Papryka w gulaszu jest wszechobecna.Wszystko razem gotujemy,uzupełniając wywarem z mięsa i warzyw do momentu,aż mięso będzie miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory,upieczoną i pokrojoną paprykę,ostrą paprykę w proszku i pokrojone w kostkę ziemniaki.Ja od siebie dodałam jedną papryczkę chilli pokrojoną drobno w kosteczkę,żeby zupa była bardziej ostra.Na końcu dodajemy zacierki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować