Wegetariańskie kotleciki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kotleciki ziemniaczane są doskonałym dodatkiem do mięs i gulaszów. Można również podawać je jako samodzielną potrawę gdyż są bardzo sycące i rozpływają się w ustach.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    2 cebule,
    4 łyżki tartej bułki,
    2 łyżki mąki,
    sól, pieprz, papryka w proszku: ostra i słodka
    majeranek,
    natka pietruszki
    3 jaja,

Wegetariańskie kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, ostudzić i dobrze ugnieść lub zmielić. Dodać pokrajaną i zrumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja i posiekaną pietruszkę.
    Masę przyprawić i dokładnie wyrobić; formować podłużne wałeczki, maczać je w jaju, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu.

Porady

Do kotlecików idealnie pasuje gulasz wołowy oraz surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i cebulki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy