Wegetariański placek po węgiersku

4.93 (208 ocen)

  • 30 min

Wegetariańska wersja tego popularnego dania.

  • 30 min

Składniki:

  • *sos*
    -puszka pomidorów
    -1 czerwona papryka
    -pół cebuli
    -6 pieczarek
    -3 ząbki czosnku
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -pół pęczka pietruszki
    -pół puszki czerwonej fasoli
    -oliwa do smażenia
    -sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, czubryca czerwona

    *placki*
    -6 średnich ziemniaków
    -pół cebuli
    -sól, pieprz
    -jajko
    -mąka pszenna (ok. 3/4 szklanki)
    -olej do smażenia

    *dodatkowo*
    -kwaśna śmietana do polania
Wystaw ocenę:

4.93 (208 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Wegetariański placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i kroimy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy najpierw cebulę i lekko podsmażamy, potem dodajemy pieczarki i paprykę. Kiedy trochę zmniejszą swoją objętość dodajemy pomidory, przepłukaną fasolę, koncentrat, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy aż warzywa będą miękkie, a większość wody odparuje. Na końcu dodajemy pietruszkę, podgrzewamy chwilę, zdejmujemy z ognia i zostawiamy.
  • 2. Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce. Odcedzamy nadmiar wody, dodajemy całe jajko, sól, pieprz i mąkę. Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.
  • 3. Placki kładziemy na dużym talerzu, wykładamy na każdy sos i lekko składamy. Całość polewamy kwaśną śmietaną, ilość według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować