Wymyśliłam ją na szybki, sycący i niedrogi obiad w czasie sesji.
20 min
Składniki:
Opakowanie kostki sojowej lub kotletów sojowych (170 g)
0,5 litra wywaru warzywnego
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy z groszkiem (lub po pół puszki groszku i kukurydzy)
15 dag żółtego sera
olej do smażenia
mąka wymieszana z otrębami do obtoczenia ugotowanej kostki sojowej lub kotletów
Sos do zalania:
1 puszka pomidorów
mała puszka koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki wody
Przyprawy:
sól
łyżeczka cukru
łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
po pół łyżeczki kolendry i oregano
ćwierć łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Wegetariańska zapiekanka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostkę lub kotlety ugotować według przepisu na opakowaniu w wywarze warzywnym. Odsączyć. Jeżeli używamy kotletów sojowych, kroimy je w około 1,5 cm kostkę.
2.Kostkę obtoczyć w mące z otrębami, podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, mieszając, aby była obsmażona z każdej strony.
3.Pokroić paprykę w dość drobną kostkę, wymieszać z kukurydzą i groszkiem oraz fasolą.
Ser żółty zetrzeć lub pokroić w niewielkie kawałki.
4.Pomidory zblendować na gładką masę, wymieszać z koncentratem, wodą i przyprawami.
5.W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę kostki, na nią wyłożyć połowę mieszanki warzywnej, zalać połową pomidorowej zalewy i posypać połową sera.
Następnie układamy kolejną warstwę w ten sam sposób: kostka, warzywa, zalewa, ser.
6.Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około 30 minut.
7.Gotową zapiekankę podajemy z ryżem, kaszą lub pieczonymi ziemniakami.
SMACZNEGO! :)
Porady
Zamiast warzyw w puszce można użyć mrożonej meksykańskiej mieszanki warzyw, a w sezonie koniecznie świeżych!
Komentarze