Wegetariańska zapiekanka meksykańska

4.5 (184 ocen)

  • 20 min

Wymyśliłam ją na szybki, sycący i niedrogi obiad w czasie sesji.

  • 20 min

Składniki:

  • Opakowanie kostki sojowej lub kotletów sojowych (170 g)
    0,5 litra wywaru warzywnego
    1 czerwona papryka
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy z groszkiem (lub po pół puszki groszku i kukurydzy)
    15 dag żółtego sera

    olej do smażenia
    mąka wymieszana z otrębami do obtoczenia ugotowanej kostki sojowej lub kotletów


    Sos do zalania:
    1 puszka pomidorów
    mała puszka koncentratu pomidorowego
    0,5 szklanki wody

    Przyprawy:
    sól
    łyżeczka cukru
    łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    po pół łyżeczki kolendry i oregano
    ćwierć łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego
    szczypta cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej


    Dodatki: ryż, kasza, ziemniaki

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Wegetariańska zapiekanka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę lub kotlety ugotować według przepisu na opakowaniu w wywarze warzywnym. Odsączyć. Jeżeli używamy kotletów sojowych, kroimy je w około 1,5 cm kostkę.
  • Podsmażona kostka sojowa 2. Kostkę obtoczyć w mące z otrębami, podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, mieszając, aby była obsmażona z każdej strony.
  • Mieszanka warzyw 3. Pokroić paprykę w dość drobną kostkę, wymieszać z kukurydzą i groszkiem oraz fasolą.

    Ser żółty zetrzeć lub pokroić w niewielkie kawałki.
  • Zalewa 4. Pomidory zblendować na gładką masę, wymieszać z koncentratem, wodą i przyprawami.
  • Przed pieczeniem 5. W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę kostki, na nią wyłożyć połowę mieszanki warzywnej, zalać połową pomidorowej zalewy i posypać połową sera.

    Następnie układamy kolejną warstwę w ten sam sposób: kostka, warzywa, zalewa, ser.
  • 6. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około 30 minut.
  • Smacznego! 7. Gotową zapiekankę podajemy z ryżem, kaszą lub pieczonymi ziemniakami.

    SMACZNEGO! :)

Porady

Zamiast warzyw w puszce można użyć mrożonej meksykańskiej mieszanki warzyw, a w sezonie koniecznie świeżych!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować