Wędlina drobiowa

4.5 (190 ocen)

Przepyszna wędlina domowa z piersi i udek kurzych. Polecam na kanapki

Składniki:


  • 450 g piersi z kurczaka
    450 g mięsa z udek kurczaka
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka soli peklującej
    1 łyżeczka żelatyny
    100 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędlina drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w paski. Wrzucić do miski. Wsypać przyprawę do kurczaka, wędzoną paprykę, czosnek niedźwiedzi. Dodać miód i całość dokładnie wymieszać.

    Następnie udka z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Wrzucić do miski.

    Dodać wodę, sól peklującą i żelatynę. Całość dobrze wyrabiać dłonią, aż masa będzie kleista.

    Masę nałożyć do szynkowara wyścielonego mocnym woreczkiem. Ubić, zamknąć. Wstawić na dobę do lodówki.

    Po upływie tego czasu wyjąc szynkowar. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Następnie umieścić w garnku z wodą i parzyć w 80 stopniach około 100minut. wyjąć. Wystudzić i schować na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Wędlina Udka z kurczaka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować