Wątróbki gęsie duszone z cebulą(przepis z 1936 roku)

4.48 (203 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mama sprezentowała mi wspaniałą książkę kucharską wydaną w Warszawie jeszcze przed II wojną światową.Właśnie z tej książki jest ten przepis na wątróbki po kaszubsku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbki gęsie: 400 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - mąka: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - mleko: 300 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - bulion: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbki gęsie duszone z cebulą(przepis z 1936 roku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rodzinna książka kucharska 1. cytuję"Wątróbki gęsie są uważane za specjał,szczególnie duże.Taką wątróbkę oczyszczoną namoczyć w mleku,posolić,posypać pieprzem i mąką i wrzuciwszy na rozpalone(rozgrzane) masło wraz z drobno uszatkowaną(pokrojoną) cebulą dusić przez 10 minut."
  • wątróbki 2. cytuję"Przed podaniem polać dwoma łyżkami rosołu lub bulionu,pokrajać jeśli duża w plasterki,polać z wierzchu cebulką z sosem i ugarnirować (udekorować)kartoflami."
    Francuzi potrafią godzinami mówić o swoim foie gras, czyli francuskim smakołyku z przekarmionych gęsi.My powinniśmy być dumni z naszej regionalnej,kaszubskiej potrawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować