Mama sprezentowała mi wspaniałą książkę kucharską wydaną w Warszawie jeszcze przed II wojną światową.Właśnie z tej książki jest ten przepis na wątróbki po kaszubsku.
Wątróbki gęsie duszone z cebulą(przepis z 1936 roku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cytuję"Wątróbki gęsie są uważane za specjał,szczególnie duże.Taką wątróbkę oczyszczoną namoczyć w mleku,posolić,posypać pieprzem i mąką i wrzuciwszy na rozpalone(rozgrzane) masło wraz z drobno uszatkowaną(pokrojoną) cebulą dusić przez 10 minut."
2.cytuję"Przed podaniem polać dwoma łyżkami rosołu lub bulionu,pokrajać jeśli duża w plasterki,polać z wierzchu cebulką z sosem i ugarnirować (udekorować)kartoflami."
Francuzi potrafią godzinami mówić o swoim foie gras, czyli francuskim smakołyku z przekarmionych gęsi.My powinniśmy być dumni z naszej regionalnej,kaszubskiej potrawy.
Komentarze