Wątróbka z jabłuszkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny sposób na przygotowanie miękkiej i słodkiej wątróbki (dla osób lubiących jabłko w potrawach mięsnych) w półtorej godziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - kilogram wątróbki drobiowej
    - trzy duże cebule (lub 5 małych)
    - dwa małe jabłka (słodkie)
    - olej
    - sól
    - dwa liście laurowe
    - ziele angielskie

Wątróbka z jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w pióra średniej grubości, biorąc pod uwagę, że cebulki "ubywa" podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i podsmażamy przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
  • 2. Podczas, gdy cebulka się smaży kroimy wątróbkę na mniejsze kawałki, po czym dodajemy ją do cebulki nie zwiększając ognia. Solimy wątróbkę wraz z cebulką i smażymy ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
  • 3. Gdy wątróbka z cebulką się smażą, możemy w tym czasie obrać i pokroić jabłka w cienkie plastry. Gdy upłynie 30 minut smażenia dodajemy jabłko na patelnie i wszystko razem smażymy jeszcze przez ok. 20 minut. Następnie na patelnie wrzucamy dwa liście laurowe oraz zielę angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez następne pół godziny.

Porady

Tak przyrządzoną wątróbkę podajemy z gotowanymi ziemniaczkami lub z puree ziemniaczanym. Dobrze smakuje ogórek kiszony jako zagryzka do całości :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy