Zapraszam na smaczne danie. Wątróbkę z warzywami i jabłkiem możemy podać na obiad lub jako samodzielny posiłek. Polecam.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag wątróbki
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 jabłka
1 szkl gorącej wody
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
olej do smażenia wątróbki
mąka
Wątróbka z jabłkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę czyścimy, myjemy i osuszamy z wody. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy w sporą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa smażymy na maśle przez około 5 minut, odstawiamy. W międzyczasie kroimy wątróbkę w kostkę i obsypujemy mąką.
Na drugą patelnie wlewamy olej i smażymy wątróbkę przez kilka minut, przekładamy do warzyw i wlewamy wodę. Dusimy razem przez 10 minut. Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do wątróbki. Dusimy razem przez chwilę i doprawiamy do smaku.
Komentarze