Niedawno, po kilkuletniej przerwie odkryłam wątróbkę na nowo :) Gdy nie mam pomysłu na obiad, przyrządzam własnie to danie. Jest szybkie, smaczne i zdrowe.
20 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
2 jabłka
2 cebule
olej do smażenia
mąka pszenna
sól, pieprz
Wątróbka z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka a jabłka w półplasterki.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż zmięknie. Następnie zdejmujemy ją z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy jabłka ( ok 2 minuty ). Zdejmujemy z patelni.
3.Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy, doprawiamy do smaku i panierujemy w mące pszennej.
Na patelnię po cebuli i jabłkach wlewamy troszkę oleju i smażymy wątróbkę, ok 3 minuty każdą stronę. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i jabłka. Podajemy z pieczywem.
Komentarze