Wątróbka z jabłkiem i cebulą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Niedawno, po kilkuletniej przerwie odkryłam wątróbkę na nowo :) Gdy nie mam pomysłu na obiad, przyrządzam własnie to danie. Jest szybkie, smaczne i zdrowe.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
    2 jabłka
    2 cebule
    olej do smażenia
    mąka pszenna
    sól, pieprz

Wątróbka z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka a jabłka w półplasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż zmięknie. Następnie zdejmujemy ją z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy jabłka ( ok 2 minuty ). Zdejmujemy z patelni.
  • 3. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy, doprawiamy do smaku i panierujemy w mące pszennej.
    Na patelnię po cebuli i jabłkach wlewamy troszkę oleju i smażymy wątróbkę, ok 3 minuty każdą stronę. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i jabłka. Podajemy z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy