wątróbka na słodko-kwaśno

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

jako dziecko nie znosiłam wątróbki w żadnym z wydań, które serwowała moja mama. Postanowiłam mimo wszystko przekonać się do tego dania i zaczęłam eksperymentować. I to jest to! Raj dla podniebienia :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg wątróbki wieprzowej
    6 dużych cebuli
    2 cytryny
    1 pomarańcza
    1 puszka ananasa w syropie
    olej do smażenia
    mąka
    sól, pieprz, curry, papryka słodka
    1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbka na słodko-kwaśno 1. wątróbkę pokroić w paski, obsypać przyprawami oraz mąką i smażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklić lekko cebulę pokrojoną w piórka, po czym przełożyć ją (razem z tłuszczem) do garnka z wątróbką razem z ananasem pokrojonym w kostkę. Całość zalać sokiem z cytryny i pomarańczy oraz syropem po ananasie. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem kilkanaście minut.
    Moim zdaniem najlepiej smakuje następnego dnia, koniecznie ze świeżą kajzerką.
    SMACZNEGO!

Porady

to samo można zrobić z wątróbką drobiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować