Wątróbka duszona z warzywami

0 (0 ocen)

Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam dlatego powstał ten przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnków
    3 średnie marchewki
    1 duży korzeń pietruszki
    1 mały seler
    400 g pomidorów pelati
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    6 łyżek oliwy
    pieprz czarny
    sól

Wątróbka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblenderowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy