Wątróbka duszona w winie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Krucha i aromatyczna. Prosta i pyszna.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątroba wieprzowa: 50 dekagramów
    - cebula: 75 dekagramów
    - białe wino wytrawne: 0.5 szklanki
    - bulion wołowy: 1 szklanka
    - olej: 2 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - śmietana gęsta: 3 łyżki
    - sos Worcestershire: 1 łyżeczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - pieprz kajeński: 1 szczypta
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny grubo mielony (do smaku): 1 szczypta
    - natka pietruszki świeża: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Dania mięsne

Wątróbka duszona w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić w krążki. W rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać połowę oleju i masła, wrzucić cebulę i zrumienić. Dodać posiekaną natkę, roztarty czosnek, połowę wina oraz bulion.
  • 2. Przyprawić do smaku, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie odkryć, dodać śmietanę, ponownie zagotować ciągle mieszając i pozostawić na malutkim ogniu, aby sos zgęstniał.
  • 3. W tym czasie oczyszczoną z błonek wątrobę pokroić na paseczki i podsmażyć na reszcie masła i oleju. Nie należy jej solić, bo zrobi się twarda!
  • 4. Wątróbkę dodać do sosu cebulowego, a na patelnię na której się smażyła wlać resztę wina, aby „odkleić” smak. Przelać do rondla z wątróbką i sosem, przyprawić na ostro sosem Worcestershire oraz pieprzem kajeńskim, ew. jeszcze czarnym.
  • 5. Podawać z ziemniakami lub pieczywem i surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować