Wątróbka duszona w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i pokroić w krążki. W rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać połowę oleju i masła, wrzucić cebulę i zrumienić. Dodać posiekaną natkę, roztarty czosnek, połowę wina oraz bulion.
2.Przyprawić do smaku, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie odkryć, dodać śmietanę, ponownie zagotować ciągle mieszając i pozostawić na malutkim ogniu, aby sos zgęstniał.
3.W tym czasie oczyszczoną z błonek wątrobę pokroić na paseczki i podsmażyć na reszcie masła i oleju. Nie należy jej solić, bo zrobi się twarda!
4.Wątróbkę dodać do sosu cebulowego, a na patelnię na której się smażyła wlać resztę wina, aby „odkleić” smak. Przelać do rondla z wątróbką i sosem, przyprawić na ostro sosem Worcestershire oraz pieprzem kajeńskim, ew. jeszcze czarnym.
5.Podawać z ziemniakami lub pieczywem i surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze