Magdalena Mieloszyk
Delikatna, wręcz wykwintna wątróbka w delikatnym sosie z zieloną natką pietruszki.
4.5 (149 ocen)
Porady
Wątróbkę zawsze najlepiej przed gotowaniem, pieczeniem dobrze jest na min. 1 godz. zalać mlekiem lub sokiem jabłkowym. Pamiętaj również, aby była czysta bez żółci, która zepsuje całą wątróbkę gorzkim smakiem. Wątróbke solimy dopiero jak sie zetnie, nigdy surową! 1. Wątróbke odlej z mleka lub soku i wyczyść z większych błon. Obtocz każdy kawałek w mące, która ma na celu zagęścić naturalnie sos. 2. Na rozgrzaną patelnie wrzuć ok. 2 łyżek masła i odrobinę oleju rzepakowego lub jeśli lubisz kokosowego. 3. Kiedy z tłuszczu znikną bąbelki (dobrze rozpuszczony, nagrzany) wrzucaj ostrożnie kawałki wątróbki. 4. Mieszaj od czasu do czasu. UWAŻAJ może "strzelać". Jeżeli uznasz, że wątróbka nie jest już krwista, wrzuc do niej cebulę piórka i starte jabłko. Zalej dobrze doprawionym bulionem. Jeżeli używasz bulionu z kostki, zalej kostkę wrzątkiem do rozpuszczenia i wrzuć ogonki odcięte z natki pietruszki w celu zaromatyzowania bulionu, poczekaj ok 5-10min. i pozbądz sie ogonków. 5. Mieszaj od czasu do czasu, aby sos nabrał gładkości, jednak delikatnie żeby nie uszkadzać wątróbki. 6. Jeżeli wątróbka po spróbowaniu będzie dogotowana w środku, wlej kubeczek lub pół śmietanki, wsyp posiekaną natke i jeszcze 1 min. podgotuj. Sos dopraw wg. siebie, solą, pieprzem. Smacznego!
Komentarze