Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym

4.5 (149 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna, wręcz wykwintna wątróbka w delikatnym sosie z zieloną natką pietruszki.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wątróbka drobiowa
    Bulion drobiowy lub warzywny
    cebula
    jabłko
    masło
    mąka
    pęczek natki pietruszki
    mały kubeczek śmietanki 30%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym. 1. 0,5 kg wątróbki drobiowej
    1 cebula
    1 jabłko (niekoniecznie)
    2 łyżki masła
    ok. 1 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
    mąka do obtoczenia
    bulion drobiowy
    cały pęczek natki pietruszki
    mały kubeczek śmietanki 30 lub 36%

Porady

Wątróbkę zawsze najlepiej przed gotowaniem, pieczeniem dobrze jest na min. 1 godz. zalać mlekiem lub sokiem jabłkowym. Pamiętaj również, aby była czysta bez żółci, która zepsuje całą wątróbkę gorzkim smakiem. Wątróbke solimy dopiero jak sie zetnie, nigdy surową! 1. Wątróbke odlej z mleka lub soku i wyczyść z większych błon. Obtocz każdy kawałek w mące, która ma na celu zagęścić naturalnie sos. 2. Na rozgrzaną patelnie wrzuć ok. 2 łyżek masła i odrobinę oleju rzepakowego lub jeśli lubisz kokosowego. 3. Kiedy z tłuszczu znikną bąbelki (dobrze rozpuszczony, nagrzany) wrzucaj ostrożnie kawałki wątróbki. 4. Mieszaj od czasu do czasu. UWAŻAJ może "strzelać". Jeżeli uznasz, że wątróbka nie jest już krwista, wrzuc do niej cebulę piórka i starte jabłko. Zalej dobrze doprawionym bulionem. Jeżeli używasz bulionu z kostki, zalej kostkę wrzątkiem do rozpuszczenia i wrzuć ogonki odcięte z natki pietruszki w celu zaromatyzowania bulionu, poczekaj ok 5-10min. i pozbądz sie ogonków. 5. Mieszaj od czasu do czasu, aby sos nabrał gładkości, jednak delikatnie żeby nie uszkadzać wątróbki. 6. Jeżeli wątróbka po spróbowaniu będzie dogotowana w środku, wlej kubeczek lub pół śmietanki, wsyp posiekaną natke i jeszcze 1 min. podgotuj. Sos dopraw wg. siebie, solą, pieprzem. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować