Wątróbka drobiowa duszona z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy z błon,płuczemy,osuszamy papierowym ręcznikiem.Na patelni rozgrzewamy smalec.Wątróbkę oprószamy mąką,kładziemy na patelnie smażymy ze wszystkich stron na średnim ogniu,wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.Wątróbkę wyjmujemy.Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka,dodajemy marchewkę potartą na tarce o grubych oczkach,podsypujemy mąką (1/2 łyżki),zalewamy bulionem,dodajemy wątróbkę,jabłko pokrojone w dużą kostkę,doprawiamy do smaku,dusimy na małym ogniu ok.10min aż bulion się zredukuje.Wątróbkę serwujemy na talerze,posypujemy koperkiem,podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.SMACZNEGO.
Komentarze